2429 sayılı Ulusal Bayram Ve Genel tatil Günleri Hakkında Kanun’un 2 nci maddesinde; “Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.” hükmü mevcuttur.
1475 sayılı eski İş Kanunu’nun yerini alan 4857 sayılı Kanun’un “Hafta tatili ücreti” başlıklı 46 ncı maddesinin gerekçesinde; “Madde metninden, çalışılmadığı halde iş sürelerinden sayılan hallerle ilgili üçüncü fıkranın (a) bendinde yeni getirilen iş süreleri sistemine göre cumartesi günleri çalışılıp çalışılmadığına bakılmaksızın işgünü sayıldığından ve cumartesi günü yarım gün çalışılmasının da artık bir anlamı olmadığından, cumartesi gününe ilişkin cümle çıkarılmıştır.” açıklamalarına yer verilmiştir.
Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2/D maddesinin düzenleniş amacı, kanunun yayınlandığı tarihte cumartesi günleri saat 13:00’a kadar çalışma yapılmasıdır.
Yasa belirtilen maddesiyle bu süreyi de tatil gününün kapsamı içine almış olup cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulü mümkün değildir. Bugünün de normal cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca yukarıda belirtilen yasada genel tatil günlerinin kaç gün olduğu da belirtilmiştir.
1475 sayılı İş Kanunu’nun 38.maddesinde de cumartesi günü ücreti düzenlendiği gibi aynı yasanın 42.maddesinde de genel tatil günü ücretinin hangi günler için ödeneceği belirtilmektedir. Bütün bu yasal düzenlemeler karşısında son günü cumaya gelen genel tatil gününü takip eden cumartesi gününün de genel tatil günü olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
Yargıtay’ın da konu hakkında vermiş olduğu benzer minvalde görüşler mevcuttur. “Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2/D maddesinde; “Bu kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır...” hükmü yer almaktadır. Kanunun bu maddesinin düzenleniş amacı, kanunun yayınlandığı tarihte cumartesi günleri saat 13.00’a kadar çalışma yapılmasıdır. Yasa belirtilen maddesiyle bu süreyi de tatil gününün kapsamı içine almış olup, cumartesi gününün genel tatil günü olarak kabulü mümkün değildir. Bugününde normal cumartesi günü olarak değerlendirilmesi gerekir.” (9. H.D. 23.10.2003 T. 2003/17723 E. 2003/17653 K.)
Bu bağlamda, ulusal bayram ve genel tatil gününe rastlayan Cuma gününü takip eden Cumartesi günü ulusal bayram ve genel tatil günü olarak değerlendirilmeyecek ve çalışma yapılabilecektir.
Saygılarımızla.